Transit Ticaret
Transit ticaret, lojistik terimleri içerisinde, müşterilere en karmaşık gelen terimlerden biridir. Transit ticaretin şartları, süreçleri, faturalandırma süreçleri farklılık göstermektedir. Kısaca transit ticareti ifade etmek gerekirse; bir ülkeden alınan ürünün kendi ülkemizin gümrük sahasına girdirmeden başka ülkeye satmaktır.
Gümrüklü antrepolarda transit ticaret nasıl yapılır diye merak ediyorsanız:
Transit ticaret ile alınan ürünleri kendi ülkemizdeki gümrüklü antrepolara indirdikten sonra başka ülkelere satacağımız zaman, antrepo beyannamesi düzenlememiz gerekmektedir. Bu tip durumlarda ürünün alındığı ülkedeki firmadan fatura alınırken, ürünün satıldığı ülkedeki müşteriye de fatura kesilir.
Gümrüklü Antrepolardan Yapılan Transit Ticaretin Faturası Nasıl Kesilir
Kendi ülkemizdeki gümrüklü antrepolardan başka bir ülkeye transit ticaret yaparken kesilen müşteri faturaları İngilizce olmalıdır. Bu faturalarda KDV hesap edilmez ve faturalar KDV’siz kesilir.
Müşteri faturasının yanı sıra kendi ülkemizdeki kazancımızı belgelendiren Türkçe fatura kesilmelidir. Kesilen Türkçe faturaya da KDV eklenmez. KDV’siz aldığımız bir transit ticaret ürünü için yine KDV hesabı olmadan fatura kesilmelidir.
Transit Ticaret, bir ticaret yöntemidir. Ülkelerde var olan ithalat ve ihracat kullarından arınık ve özel bir yöntem olarak kullanılır. Transit ticaret vergi resim harç istisnasına sahiptir ve bu ticaret yöntemi için gümrük beyannamesi düzenlenmez.
Transit Ticaret ile gönderilen ürünlerin sevk noktaları önem arz etmez. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, sevk belgesinin gönderinin girdiği ve çıktığı ülke mevzuatlarına göre düzenlenmesi esastır.
Transit Ticarette Ödeme Şekilleri
Transit ticaret, ödeme şekilleri bakımından diğer ticaretlerle ayrışmaz. İthalat ve ihracatta kullanılan peşin ödeme, akreditif, LC ödeme, vesaik karşılığı ödeme gibi tüm ödeme şekilleri transit ticarette de kullanılmaktadır.
Transit ticarette yapılan ödemeler; karşılıklı karar kılınan ödeme yöntemlerinin biri dahilinde, alış-satış faturaları ibraz edilerek, yazılı talimatla ve banka yoluyla ödenmelidir.
Neta Group ile Transit Ticaret
Global pazar anlayışının hızla gelişim gösterdiği dünyamızda, birçok üretici ve ara satıcılar bulunmaktadır. Özellikle e ticaretin gösterdiği hızlı yükseliş birbirini görmeyen binlerce insanın transit ticaret yoluyla hızlı alışveriş süreçlerini deneyimlemesine sebep olmuştur. Bu ticaret yöntemini çok farklı biçimlerde organize ederek büyük atılımlar yapan global şirketler ortaya çıkmıştır.
Neta Group, gelişen ve sürekli olarak değişen dünyada kendine yer edinmeyi ilke edinmektedir. Bu bakış ışığında özellikle yerel üreticilere ve satıcılara destek olmak amacıyla sürekli çözüm arayışları devam etmektedir.
Neta Group Saha Ekibi, transit ticaret ve yurt dışı pazarlamaları konusunda saha da müşterilerine bire bir eğitimler vermektedir. Yurt içi ve yurt dışı menşeili, küçük ve orta ölçekli işletmeler için transit ticaret ağları kurmak ve gerekli taşımalarını da yaparak bütüncül hizmetler vermek, sunduğumuz en önemli transit ticaret çözümü olmuştur.
Gelişmiş Müşteri Desteği
Saha çalışmalarını başarıyla yürüten Neta Group, transit ticaret süreçlerinde yer alan vergi ve faturalandırmalarda da müşterilerine tam destek sunar. Neta Group bünyesinde barındırılan Mali Müşavirlik hizmetleri kapsamında, transit ticarette karşılaşılacak tüm resmi işlemlerde müşterilerine eğitim ve destek sağlanır. Transit ticaretin yanı sıra uluslararası kargo gönderileri ve düzenli ticari faaliyetler yürüten müşterilerin muhasebe ve finans işleri de Neta Group Mali Müşavirlik hizmetleri tarafından yürütülebilmektedir. Bu hizmet çerçevesi kapsamında, transit ticaret ve taşımacılık işlemlerindeki bütün hizmetler tek elden Neta Group tarafından verilebilmekte, tüm olası sorunlara karşı önlem alınmış olmaktadır.
Neta Group tarafından verilen transit ticaret hizmeti ve mali müşavirlik hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümümüzden bizlere ulaşabilirsiniz.